Even voorstellen | Maartje

NDSM verandert langzaam van festival- en cultuurgebied naar een nieuwe stadswijk waar je kunt wonen, werken, ondernemen, opgroeien en recreëren. Dit gaat niet vanzelf. Betrokken buurtbewoners en ondernemers zorgen voor dat speciale NDSM-gevoel. Wie dat zijn? We stellen iedere maand een nieuw iemand aan je voor. In deze eerste editie: Maartje van coworking en meeting space LOADS Amsterdam.

 

Hé Maartje, kun je ons iets vertellen over jezelf als persoon en als ondernemer?
Yes: ik ben Amsterdammer sinds 1998 en ondernemer sinds 2009, voorheen vooral in het bedrijfsleven als marktonderzoeker, nu sinds een tijdje als eigenaresse van LOADS.amsterdam. Ik wilde mijn ervaring en netwerk gaan gebruiken om anderen bij elkaar te brengen en tegelijk meer ‘met mijn handen’ te werken. Dat is gelukt: wanneer ik niet aan het klussen ben in LOADS, want we zitten nog in de opstartfase, raap ik spelden op. Spelden? Ja. Eén van onze eerste klanten is namelijk het Amsterdam Fashion Institute. De studenten volgen hier praktijkles (wat ondanks Corona nog wel mag) en creëren on the spot kleding. Nou, daar moet nog wel eens wat afgespeld worden.

LOADS klinkt alsof je heel veel te bieden hebt, maar wat is LOADS Amsterdam nou echt?
Juist loads to offer, het is dus een pop-up coworking en meeting space, speciaal voor dit Corona-jaar. We zitten in een voormalig pakhuis. We hebben 10 quarantaine-werkplekken in de vorm van tiny houses en zoom rooms. We hebben een vergadertuin buiten, twee vergaderzalen binnen, en een micro brouwerij. Zodra alles weer wat normaliseert verwachten we ook meer vergaderingen, workshops en creatieve sessies te hebben.

Waar komt deze naam vandaan?
Van het Nederlandse woord ‘loods’. Dit is de tweede locatie waar we een pop-up coworking en meeting space realiseren, beide waren loods-achtige panden. Maar het duidt natuurlijk ook op de vele functies die een pand kan hebben. In de jaren tachtig was het ideaal van het multifunctionele gebouw heel erg in zwang, ik ben daar eerlijk gezegd nog altijd best wel fan van.

Waarom ben je naar de NDSM gekomen?
Pop-up en de NDSM zijn natuurlijk een gouden combinatie!

Wat trok je?
Jaaaa, de omgeving: we zijn gevestigd tussen de Lasloods en de Afbramerij. We hebben dus links en rechts van die prachtige rijksmonumenten. En daarachter die on-Amsterdamse hoge hoogbouw. Je waant je gewoon in een ander land. Ik oriënteerde me uiteraard ook op prijs en tijdelijkheid, toch wel twee belangrijke voorwaarden bij pop-up coworking (het blijft natuurlijk wel een onderneming). Doorslaggevend was het feit dat er buitenruimte was. Gokje hoor, maar buiten vergaderen zou best wel eens een hit kunnen worden in dit Corona voorjaar, wat denk jij?

Jullie pand is wel een eyecatcher in de buurt. Hoe is het streetart design ontstaan?
Dat is zo organisch ontstaan. De street artists hebben geloof ik 15 minuten gebrainstormd en daarna stonden de outlines. Het idee van FRIENDS is een perfecte match met een coworking space en de samenwerkende handen op de hoek natuurlijk ook (al zit daar nog een heel verhaal achter). Net als bij de ‘vogeltatoeage’ in de coworking tuin. In de lockdown mocht er niet op huid getatoeëerd worden, dus probeerde hij eens ander canvas. We zijn er zo blij mee, echt supervet.

Hoe zijn de eerste twee maanden geweest?
Heel erg goed. En dat was best een verademing, na dat heftige Corona-jaar. Het element van quarantaine-werkplekken werkte als een tiet. Op de NDSM wisten we wat ons te doen stond, omdat we konden beginnen met Corona als uitgangspunt, niet als domper op de feestvreugde. En het enthousiasme van de street artists en de eerste paar residents, waaronder Rauw Brouwers en Groove-it, werkten echt als een katalysator. Deze locatie was in no-time van de grond, vanaf de eerste dag winstgevend en de community groeit als kool. Vandaag zijn de quarantaineplekken voor het eerst volledig uitverkocht. We moeten dus snel weer bijbouwen, working on it!

Wat valt je op (aan het ondernemen op de NDSM)?
Pionieren is hier niet bijzonder, het is de norm eigenlijk. Ik hoef me niet te schamen voor mijn rare ideeën. Wel jammer dat er nu nog veel dicht is, ik verwacht dat er nog veel meer gaat bruisen hier.

Is er al een community ontstaan binnen LOADS, wie zijn dat?
We zijn nu twee maanden open en al met twintig residents. Hele diverse groep, zowel qua leeftijd als sector. Creatieven, consultants, developers, van alles. En ook best veel mensen die in loondienst zijn bij een bedrijf waar de kantoren nog helemaal dicht zijn. We ontvangen dus ook nog leerlingen en docenten, die voor lunch lekker over de NDSM struinen. Naar Bbrood, naar Kebec, naar IJver. Zo settelen we lekker in de buurt.

Wat maakt jullie eigen? En wat brengen jullie de NDSM nog meer?
Ons Corona business model. Zonder abonnement, met zitplaatsreservering in je eigen huisje. Je koopt 4 coworkdagen vanaf 75 euro.
Dat we pop-up doen. We hebben een hoog DIY gehalte. Je ziet de sporen van het oude koel- en vrieshuis nog goed. De koelkastdeuren klapperen nog net zo als voorheen.
En natuurlijk dat we een microbrouwerij in the house hebben. Rauw Brouwers. Het leuke aan hen is dat zij net zo’n no nonsens filosofie hanteren als wij. Ze maken heel goed bier: echt en ongefilterd. Aan het einde van je werkdag mag je een biertje uit de koelkast pakken, dat zit bij de prijs in. En de buurt profiteert er ook van, met onze Beer2Go vanuit de coworking garden. De wandelaars lopen dan lekker het nieuwe park in met hun biertje en halen vaak een pizza slice bij Kebec. Misschien mogen we een en ander na Corona nog wel uitbreiden. Dus wordt vervolgd!

Hoe zie jij de toekomst van LOADS op de NDSM voor je?
Allereerst wordt dit natuurlijk een mooi jaar, ondanks Corona. Maar als onze pop-up op de MS. Tarnweg eindigt dan zie ik een nieuwe, iets meer vaste plek voor me op de NDSM, en weer samen met Rauw Brouwers. Een locatie met nog meer community leden, ietsje minder coronaregels en een heus proeflokaal.

De NDSM is volop in ontwikkeling, wat mag er volgens jou niet ontbreken in dit nieuwe stadsdistrict?
Haha. Ik zei het eigenlijk net al geloof ik. Die tweede coworking natuurlijk, samen met de Rauw Brouwers.

 

Leven op de NDSM-werf is elke keer iets nieuws ontdekken! Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.