Stichting NDSM-werf is meer dan alleen kunst

Toen de NDSM-werf in ongebruik raakte, namen kunstenaars hun intrek tussen de loodsen en kranen. Hier waren creatieve pioniers aan het werk. Zo’n 13 jaar geleden werd Stichting NDSM-werf in het leven geroepen voor het beheer en de programmering van dit gebied. Vandaag stellen we je voor aan Eric, degene die als eerste weet wat jij moet komen ontdekken op de werf. En dat is niet alleen kunst.

Hoi Eric, mensen denken vaak dat de Stichting er alleen is voor kunstwerken en festivals, maar jullie staan voor veel meer. Welk ander project omschrijft de Stichting goed?
Wij zijn bezig met een pilot voor een duurzaam publiek toiletgebouw op het terrein. Dit afvalwater wordt hergebruikt om bomen te kweken. Deze kunnen dan op de NDSM-werf of ergens anders in Amsterdam worden geplaatst.

Een ander leuk voorbeeld is het basketbalveld van 3×3 Unites. Deze organisatie heeft een initiatief opgezet om jongeren te inspireren om te gaan basketballen. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor het vormen van teams, de competitie en de promotie van hun events. Het veld was al onderdeel van de Zomerwerf in 2020, maar krijgt een opfrisser dit jaar, zodat nog meer jongeren hun weg naar de NDSM weten te vinden om te sporten. Dit project maakt sporten, dat vaak geld kost, toegankelijk. En er is hier voldoende ruimte om te bewegen.

Hoe kunnen de bewoners van de NDSM-werf, maar ook de rest van de stad, meer te weten komen over wat jullie nou écht doen?
We zijn een culturele instelling in ontwikkeling. Het wordt de afgelopen tijd ook voor het publiek duidelijker dat de Stichting veel eigen initiatieven heeft. Dit doen we door verhalen te vertellen op onze platforms, zoals onze website waarop we een magazine hebben. Zo hebben we de rubriek ‘Support your locals’ gehad om ondernemers op de werf extra in het zonnetje zetten. En we hebben een podcast gemaakt om op een andere manier onze verhalen en projecten te vertalen. Ik haal er voldoening uit om mensen deelgenoot te kunnen maken van al die dingen en te zien dat ze het tof vinden. Buurtbewoners, maar ook anderen, kunnen zich aanmelden om mee te doen aan sessies of andere initiatieven door een mail te sturen naar .

Hoe ziet de culturele programmering van 2022 eruit, kun je een highlight geven voor deze zomer?
We hopen dat ons volledige programma dit jaar kan doorgaan, met festivals en al. Maar ook meer kleinere concerten, zodat we ook rekening houden met de toename aan bewoners. Ik kan wel een vette highlight geven: Afaina de Jong gaat in de zomer een nieuwe ontmoetingsplek bouwen, op de plaats waar vroeger Sexyland stond. Afaina is met een aantal podcasters Noord ingedoken en de NDSM-werf opgegaan om te kijken waar de Noorderling en de Amsterdammer behoefte aan hebben. De eerste schets ligt klaar. Zeker leuk om deze zomer te komen kijken naar het resultaat. Haar proces is te volgen via De Plotcast

Wat heeft de Stichting de toekomstige bewoners van de NDSM-werf te bieden?
Er komen meer kunstprojecten en vergroening. We betrekken de bewoners hier ook graag bij. Iets wat we vorig jaar ook hebben gedaan is een werftuin project. Bewoners zonder eigen buitenruimte kunnen een stukje moestuin uit een plantenbak adopteren. Dit was vorig jaar een groot succes. Het stroomde meteen vol.

Daarbij willen we ook verbinden met de rest van Noord, de Tuindorpen en Buiksloterham bijvoorbeeld. Deze buurten zijn destijds natuurlijk onder andere gebouwd voor de oude werfmedewerkers. We willen dat mensen zich hier thuis voelen. Dat proberen we te bereiken door verschillende projecten te maken waar voor iedereen iets tussen zit. Niet iedereen heeft natuurlijk dezelfde interesses. Hoewel de IJ-hallen een goed voorbeeld is van waar wel iedereen samenkomt. Een samenspel van verschillend publiek op één plek. Dat is mooi om te zien.

BEKIJK ALLE INITIATIEVEN VAN STICHTING NDSM-WERF

Betrokken worden bij de buurtinitiatieven op NDSM?
Stuur een mailtje naar info@ndsm.nl🙂


BEELD: BENJAMIN KOTEK