Ooit was de NDSM-werf één van de grootste scheepswerven ter wereld. Hier rolden enorme mammoettankers van de helling. Toen de werf in ongebruik raakte, namen kunstenaars hun intrek tussen de loodsen en kranen. Creatieve pioniers gaven het startsein voor een nieuw hoofdstuk van NDSM. Dankzij hen is het een geliefde, bruisende plek met kunst, festivals en geweldige horeca geworden.

Nu is de werf klaar voor de volgende stap in haar geschiedenis. Behalve een uitgaans- en cultuurplek, wordt het nu ook een plek om te wonen en werken, waar stadsnatuur de ruimte krijgt en waar voor heel Amsterdam iets te beleven valt. NDSM wordt een moderne stadswerf aan het IJ. Een plek om te leven. Voor echte stedelingen, die houden van een ruig randje.

Aan, op en in het water

Water hoort onlosmakelijk bij NDSM. Op geen enkele andere plek in Amsterdam is het IJ zo dichtbij. Het begint al op de veerpont; je laat de dag achter je en vaart het vrijheidsgevoel tegemoet. Eenmaal thuis ga je wandelen of borrelen op de stoere kades, net boven de golven. Lekker uitwaaien terwijl de vrachtschepen aan je voorbij trekken. Je ziet kinderen zwemmen, plezierbootjes die de Amsterdam Marina binnen varen, mensen die zonnen op het stadstrand of relaxen op een terras aan het water. Maar ook in woester weer is het hier mooi, met de wind die golven maakt in het water van het IJ, onder echte Hollandse luchten. Buiten is op NDSM altijd heel dichtbij.

Voor echte stedelingen

NDSM wordt een unieke woonplek, voor echte stedelingen. Stadspioniers die kiezen voor een plek die anders dan anders is. Ruig, spannend, een tikje onaangeharkt. De nieuwe gebouwen krijgen een stoere, moderne architectuur die past bij de industriële loodsen die op NDSM blijven staan. Naast wonen komt er ruimte voor start-ups, horeca, maakindustrie, onderwijs, sociale initiatieven, cultuur, buurtplekken om elkaar te ontmoeten en voor stadsnatuur. NDSM wordt een bijzondere plek om te leven. Een echt stadsdistrict, met een rauw randje. Op de mooiste plek van Amsterdam.

Wil jij leven op NDSM? En als eerste weten wanneer de woningen in verkoop gaan?

Cultuur snuiven

NDSM is een culturele hotspot in Amsterdam. In de loodsen waar vroeger schepen gebouwd werden, vind je nu creatieve bedrijven, ateliers en maakplekken. In oktober is het street art museum STRAAT geopend, met de grootste collectie straatkunst van Europa. En ook buiten kom je overal kunstuitingen tegen. Muurschilderingen doorbreken met felle kleuren het stenen terrein. Een rondje NDSM is een visueel avontuur. Liefhebbers van architectuur kunnen op NDSM hun hart ophalen. Monumentaal industrieel erfgoed vermengd zich met iconische moderne architectuur. Exposities, kleinschalige festivals en unieke horeca maken de werf af als inspirerende cultuurplek in Amsterdam.

Bewogen geschiedenis

In 1946 besluiten twee grote Amsterdamse bedrijven voor nautische industrie om te gaan samenwerken. Ze noemen zichzelf de Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij, oftewel NDSM. Jarenlang is NDSM één van de grootste en modernste scheepsbouwwerven ter wereld. Hier worden imposante schepen gebouwd en gerepareerd. In de jaren 70 gaat het steeds minder goed met het bedrijf, tot de werf in 1984 haar deuren sluit. De werf raakt in verval en wordt een hangplek met drugsgebruik, illegale feesten en prostitutie. In de jaren 90 ontdekken kunstenaars de werf en komen er ateliers en plekken voor experiment. Langzaamaan verandert de werf in een bruisende, culturele broedplaats. Inmiddels is de NDSM-werf als geheel een Rijksmonument geworden.

De zeilboot van Job en Marina ligt in de Marina op NDSM

‘Vanuit je huis zo de boot op lopen lijkt me heerlijk’

‘Ja, kind aan huis zijn in een marina als je Marina heet, is een recept voor flauwe grapjes. Maar verder zijn we hier heel blij, hoor! NDSM is een goede plek om te liggen: je kunt vanuit hier alle kanten op. Soms gaan we door de Oranjesluizen naar het IJmeer en dan richting Veluwemeer of juist het Markermeer. Als we meer tijd hebben, doen we graag de Waddeneilanden aan. Of gaan we via het Noordzeekanaal de zee op. We hebben nu een keer of vijf de oversteek gemaakt. Dat blijft een mooi avontuur. Wanneer we terugkomen in Amsterdam, duiken we meestal de horeca in op NDSM. Noorderlicht is mijn favoriet. We zouden graag willen verhuizen naar NDSM en wachten vol spanning BinnenDok af. Daar zouden we graag een appartement willen kopen. Het lijkt me heerlijk om straks dan zo vanuit mijn huis op de boot te kunnen stappen!’

Jeroen de Willigen – stedenbouwkundig adviseur voor NDSM

‘Bijzonder aan NDSM is dat het zo compleet is’

‘Ik mag het misschien niet zeggen, maar als Rotterdammer vind ik NDSM een Rotterdamse vibe hebben. Die industriële havenuitstraling is volstrekt uniek in Amsterdam. Wat ik mooi vind aan NDSM is dat de historie dominant zichtbaar is. We maken hier dan ook een nieuw stadsdistrict met respect voor de geschiedenis. Nieuwe gebouwen passen qua architectuur bij de rauwe, stoere sfeer van de werf en worden heel zorgvuldig ingepast in het gebied. De openbare ruimte is hierbij heel belangrijk. Die moet super goed zijn, zodat bewoners en bezoekers zich hier comfortabel voelen en optimaal profiteren van de fantastische ligging aan het IJ. Bijzonder aan NDSM is ook dat het zo compleet is: er wordt hier gewoond, gewerkt, kunst gemaakt, gestudeerd en genoten van muziek & dance, sport, vrije tijd, cafés en restaurants. Dat is uniek op een plek zo dicht bij een binnenstad. NDSM is een compleet stadsdistrict. Als je hier woont, krijg je er heel veel stadsplezier bij.’ 

Contact

020 - 790 00 50
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer NDSM

Culturele agenda
NDSM.nl

Historisch NDSM
NDSM herleeft