Buurtverbinding tussen NDSM en Tuindorp-Oostzaan

Met project Buurtverbinders willen broedplaats Treehouse NDSM en kook-collectief Tuindorp Deli-cious de historische verbinding tussen de NDSM-werf en de bewoners van Tuindorp-Oostzaan opnieuw tot leven brengen. Vorig jaar dienden zij hun plan in bij de gemeente en kregen ze voldoende stemmen en het bijbehorende buurtbudget vanuit de gemeente. Dit jaar gingen ze echt van start. Adriaan, een van de oprichters van Treehouse NDSM, deelt zijn ervaringen.

Treehouse NDSM begon in 2005 in de scheepsbouwloods en creëerde later hun eigen plek met omgebouwde oude containers tot ateliers. Je herkent ze direct, de kleurrijke zeecontainers op het NDSM-Plein die worden verhuurd aan allerlei kunstenaars. “In onze missie staat expliciet dat we geen geïsoleerde kunstbubbel willen zijn. Bij onze evenementen is iedereen welkom. Maar in het betrekken van bewoners uit de oude buurten steken we graag extra moeite,” vertelt Adriaan.

Over Buurtverbinders
Het project Buurtverbinders ontstond al vrij snel toen Rhea van Tuindorp Deli-cious aanklopte bij Treehouse NDSM met het idee om de historische verbinding tussen de NDSM-werf en de bewoners van Tuindorp-Oostzaan te heractiveren. “Samen werkten we aan de uitwerking en het schrijven van de aanvraag en begroting. In ons voorstel werken kunstenaars samen met de bewoners aan kunstprojecten, om de buurt mooier en leuker te maken. De resultaten worden iedere keer tentoongesteld in de buurt, vergezeld van lekker eten van Tuindorp Deli-cious”, aldus Adriaan.

Kunst met een betekenis
“Over het algemeen willen onze huurders (kunstenaars in Treehouse) heel graag iets doen met de buurt. Toen zij een projectvoorstel konden doen voor Buurtverbinders, kwamen er meer dan 15 ideeën binnen. Een deel daarvan woont zelf in de buurt. Uiteindelijk werden er 4 kunstenaars geselecteerd om hun project met de wijk uit te voeren. Zo ontstond er een muurschildering op de dichtgetimmerde viswinkel op het Zonneplein en ging schilder Marius op zoek naar herinneringen en verhalen over de NDSM-werf. Ook konden mensen hun favoriete plek in Tuindorp-Oostzaan indienen, waarmee illustrator Rachelle nu een plattegrond maakt door de ogen van de mensen die er wonen. Het vierde project loopt op dit moment nog: er is een lied in de maak over Tuindorp-Oostzaan en NDSM.”

In contact met de buurt
Adriaan vertelt dat hij wist dat ze de bewoners van NDSM en Tuindorp-Oostzaan (nog) niet via hun eigen sociale kanalen gingen bereiken. “Hopelijk gaat dat door dit soort projecten wel groeien”, zegt Adriaan. Voor nu moesten ze het van offline middelen hebben. Ze hebben huis-aan-huis geflyerd, posters opgehangen bij ondernemers en ingespeeld op bestaande appgroepen. Ook de mond-tot-mondreclame van Tuindorp Deli-cious speelde een belangrijke rol.

Feestelijke afsluiting
Op 30 september van 15.00 tot  20.00 uur staat er een feestelijke bijeenkomst gepland op het Zonneplein. Hier worden alle resultaten van de projecten – van muurschildering tot een levensgrote kaart – tentoongesteld en het lied gezongen door buurtbewoners. Daarnaast is het de bedoeling dat het ook gewoon een buurtfeestje wordt, waar iedereen kan komen kijken. Er is muziek en Tuindorp Deli-cious verzorgt wederom de catering. En het blijft niet bij dit project. Als het aan de initiatiefnemers ligt, volgen er de komende jaren meer projecten om de banden tussen NDSM met de oude wijken van Noord structureel te versterken. Dat vraagt namelijk om een langdurige betrokkenheid.

Poster buurtfeest 30 september

Leven op de NDSM-werf is elke keer iets nieuws ontdekken! Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.