‘Er zit iets moois in de contrasten van de NDSM-werf!’

In oktober vorig jaar werd tijdens het start bouw event van NoordBaak het kunstwerk onthuld dat in een centrale ruimte van het nieuwe woongebouw komt te hangen. MEET ME AT THE LIGHTHOUSE is de toepasselijke naam van het cadeau aan alle nieuwe bewoners. Tijd voor een gesprek met de straatkunstenaar, Klaas Lageweg.

Klaas Lageweg kwam op NDSM terecht toen hij meedeed aan een commercieel project waarbij kunstenaars 400 schilderijen maakten voor biermerk Grolsch. Voor hem was dat de eerste concrete aanraking met de werf, die hem ook in contact bracht met museum STRAAT: “Toen ik hier voor het eerst kwam dacht ik: ‘Wow, dit is zoveel leuker dan de binnenstad van Amsterdam!’ Mijn kunstwerk dat in STRAAT staat, heet Raw Beauty en sluit naadloos aan op de contrasten van NDSM. Er zit iets moois in het contrast tussen het rauwe randje en de rijke historie, en de ontwikkeling tot een nieuw leefgebied. Daar zit een soort essentie in.”

Van subcultuur naar uitingsvorm
Via zijn uitlaatklep skateboarden kwam Klaas Lageweg in aanraking met straatkunst, op achttienjarige leeftijd. “Vroeger hoorde het echt bij een subcultuur, terwijl je nu zelfs in de Libelle kan lezen over de nieuwste street art tours. Van die enorme muren trokken me aan. Tekenen deed ik altijd al, maar de rest van de skills en het ondernemerschap heb ik mezelf aangeleerd. Deze kunst is echt mijn uitingsvorm geworden en het is heel interessant om te kijken hoe mijn werk in een omgeving past.”

Contrast en clash
Als Klaas zijn eigen werk zou moeten typeren, is er steeds meer een boodschap in zijn street art gaan zitten. Het steeds vernieuwen van zijn perspectief helpt hem daarbij: zo maakt hij dieren, portretten van mensen en de laatste tijd juist meer stillevens. En dat alles in zijn karakteristieke stijl: “Het is rauw, abstract en op een grappige manier kinderlijk. Dat combineer ik dan met heel realistische en juist een grafische vorm die bestaat uit pixels en lijnen. Ik probeer contrasterende vormen met elkaar te laten clashen. Dan wordt het pas echt interessant.”

Foto van het kunstwerk in museum STRAAT
Foto’s door Klaas Lageweg

MEET ME AT THE LIGHTHOUSE
De opdracht voor het project NoordBaak was vrij, behalve dat het een link moest hebben met de locatie. Omdat Klaas zelf uit het noorden van het land komt, voelde hij direct een connectie met het woord ‘NoordBaak’:

“Ik dacht meteen aan wonen, water, het noorden, licht en thuiskomen. Dat kan je heel ruim interpreteren en dat heb ik geprobeerd te combineren in het kunstwerk. Op het muurtje dat je ziet onder de kraan heb ik zelf ook ooit gepaint. Verder vond ik het interessant om de loodsen erachter erin te verwerken.” Het trok veel bekijks toen Klaas het werk live maakte op groot doek, in museum STRAAT. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het in één van de centrale ruimtes van NoordBaak komt te hangen, waar bewoners elkaar ontmoeten. Klaas zegt hierover: “Ik denk dat het werk heel goed gaat werken bij het gebouw. Mijn werk is rauw, abstract en heeft veel druipers. In deze context is dat een match made in heaven, want het draagt bij aan het contrast van de werf. Ik denk dat daar nog wel meer uit gaat komen.”

‘Raw beauty’ NDSM
Klaas blijft erbij dat ‘raw beauty’ de beste omschrijving is van de NDSM-werf. Rauw is interessanter dan comfort. Mensen die de erg in de watten worden gelegd, kakken in, waardoor er niks nieuws meer ontstaat. Daarom zou ik niet teveel aan de werf willen veranderen. Je moet sommige historische plekken wel in ere houden. Cultuur is maar beperkt maakbaar, dus moet je oppassen met wat je weghaalt. Met dit kunstwerk proberen we toch cultuur te scheppen door iets nieuws toe te voegen. Soms brengen grote belangen van partijen ook juist creaties voort.

De bouw van project NoordBaak is afgelopen zomer begonnen. De oplevering staat gepland in 2026.

Leven op de NDSM-werf is elke keer iets nieuws ontdekken! Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.