Extra ponten over het IJ in 2024

Stadsdeel Noord groeit. Er komen steeds meer bewoners én bezoekers. En veel van hen maken gebruik van de pont. Samen met het GVB zorgt gemeente Amsterdam dat er in 2024 meer ponten varen zodat iedereen prettig en veilig de oversteek kan maken.
Om de oversteek over het IJ te maken, van en naar Noord, is meer inzet van ponten nodig. Maar tegelijkertijd is er een groot schipperstekort. Daarom heeft de gemeente samen met het GVB gekeken hoe ze meer kunnen varen, zonder dat daar meer personeel voor nodig is. Met succes.
Vanaf 1 januari 2024 gaan sommige ponten vaker varen, en de Distelwegpont zal ook ’s avonds varen. In de zomervakantie zijn er minder ponten omdat het dan rustiger is. GVB wil 7 procent meer varen in 2024 dan in 2023.

Dit gaat er veranderen:

  • IJplein – Centraal Station: in het weekend vaart van 11.00 tot 18.00 uur een extra, tweede pont.
  • NDSM – Centraal Station: doordeweeks vaart er overdag een tweede pont. In het weekend vaart er vaker een derde pont.
  • NDSM – Centraal Station: in de nacht blijft de pont varen tot 02.05 uur (zondag tot en met donderdag) en tot 03.22 uur (vrijdag en zaterdag). Hiermee vervalt het nachtveer via de Pontsteiger.
  • Distelweg – Pontsteiger: doordeweeks vaart de pont door tot 23.00 uur in plaats van 19.30 uur.
  • NDSM – Pontsteiger: doordeweeks tussen 16.00 uur en 20.00 uur vaart hier een tweede pont. In de weekenden vaart tussen 11.00 en 18.00 uur een extra pont.
  • Sporenburg – Sluisbuurt: de Oostveer en Zeeburgereilandveer sluiten beter op elkaar aan dankzij aangepaste vaartijden.

Bekijk het actuele vaarschema op Reisinfo.

Leven op de NDSM-werf is elke keer iets nieuws ontdekken! Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.