Nieuw project De IJ-loods in aantocht

Ontwikkelcombinatie G&S&/VolkerWessels Vastgoed heeft een nieuwe ontwikkellocatie op de NDSM-werf gekocht van Woonstichting Lieven de Key. Het plan heeft de naam IJ-loods gekregen en biedt ruimte voor wonen, werken en maatschappelijke voorzieningen. Dit project bevat ongeveer 350 koop- en huurwoningen, waaronder 10 eengezinswoningen met een eigen tuin. Zo’n type (loods)woning is nieuw op NDSM. De IJ-loods komt te liggen in het hart van de werf en bestaat straks uit twee woontorens, tien loodswoningen, kleinschalige woongebouwen, collectieve kassen, daktuinen en hofjes.

In november tekenden G&S& en VolkerWessels Vastgoed de overeenkomst om samen met Lieven de Key met de ontwikkeling van de IJ-loods te beginnen. Het project speelt met het grote aandeel sociale en middeldure huurwoningen in op de groeiende vraag naar betaalbare en duurzame woningen in Amsterdam. Woningcorporatie Lieven de Key is met ruim 400 woningen op de NDSM-werf geen onbekende speler in het gebied. Eelco Siersema van Lieven de Key: “Wij voegen in De IJ-Loods 104 sociale huurwoningen toe, vooral bedoeld voor woonstarters. Zo krijgen jongeren de kans om hun eerste stappen te zetten op de Amsterdamse woningmarkt.”

Nieuw type woning
De eengezinskoopwoningen die onderdeel worden van de IJ-Loods zijn nieuw voor dit gedeelte van Amsterdam. Dat bevestigt ook Diko Ruit van G&S&: “Wij ontwikkelen op de NDSM-werf een nieuw stadsdistrict met ruimte voor wonen, werken en verblijven. Met eengezinswoningen aan de centrale binnenstraat van De IJ-Loods, voegen we een nieuwe categorie woningen toe. Ontspannen in je eigen tuin, met speelruimte voor de kinderen en grootstedelijke voorzieningen om de hoek.” Het moet een fijne plek worden voor gezinnen die in de stad willen blijven wonen. De woningen krijgen ongeveer 90 vierkante meter leefruimte en een tuin van ongeveer 30 vierkante meter.

Thuiskomen in de stad
De IJ-Loods wordt ontworpen door Christoph Kohl Stadtplaner Architekten (CKSA) uit Berlijn. Het project is zorgvuldig ontworpen met diverse woningtypes en huur- en koopappartementen en spreekt daarmee een gevarieerde doelgroep aan. Ook komt er ruimte voor functies zoals een kinderdagverblijf of een zorgcentrum, waarmee de aandacht uitgaat naar het creëren van een leefomgeving voor jonge gezinnen en ouderen die zorg nodig hebben. De nadruk van De IJ-loods komt te liggen op het gevoel van geborgenheid en herkenning. Marcel Schipper van VolkerWessels Vastgoed zegt erover: “Door toevoeging van een informele steeg, collectieve daktuinen, binnenhoven en kassen dragen we niet alleen bij aan een groene omgeving, maar stimuleren we ook sociale interactie.”

Mobiliteit en bereikbaarheid
Als aanvulling op het woonaanbod heeft het project twee fietsenstallingen met ruimte voor in totaal 900 fietsen. Ook komt er onder de IJ-Loods een verdiepte parkeergarage, die plaats biedt aan ongeveer 80 auto’s.

Leven op de NDSM-werf is elke keer iets nieuws ontdekken! Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.