Interview – Diners met prachtig uitzicht

In haar appartement op de negende verdieping van complex De Werf kijkt Willemijn Ploeg uit over de NDSM-werf, het IJ, de Amsterdam Marina en de scheepsbouwloodsen van Damen Shiprepairs. Ze kwam toevallig op de NDSM-werf terecht, op zoek naar een nieuwe woning nadat ze uit haar huis in Utrecht moest vertrekken. “Ik wilde niet meer in de drukte van de binnenstad wonen. Maar NDSM had het beste van beide werelden: dichtbij de natuur én dichtbij het centrum. Doordat ik NDSM Dinners organiseer, leer ik steeds meer mensen hier kennen. Je hoeft de werf eigenlijk helemaal niet meer af.”

Tot 02:00 uur aan de bar
De tijd is voorbij gevlogen. Het woongebouw van Willemijn (De Werf) bestaat inmiddels al vier jaar. Vorig jaar opende ook Het Dok, aan de rand van de werf. Elke keer als er een nieuw gebouw opent, komt er volgens Willemijn meer levendigheid bij. “De nieuwe bewoners zijn echt op zoek naar een community en nieuwe contacten. Hoe fijn is het dat je nu gewoon tot 02:00 uur aan de bar kan zitten bij IJver!”

New York Dinner Party’s
Willemijn kwam op het idee om NDSM Dinners te organiseren toen ze hier net kwam wonen. “Door mijn grote dakterras dacht ik meteen aan de New York dinner party’s die je ziet in the City of the Hills. Alle bewoners hebben hier zulke mooie uitzichten! Die wil je met elkaar uitwisselen. Ik vond het altijd al leuk om etentjes te organiseren voor vrienden, nu doe ik het ook met werfgenoten.” NDSM Dinners is een concept om samen met buurtgenoten in wisselende huizen te eten, een soort eetclub. Toen Willemijn een balletje opgooide op de NDSM-community pagina op Facebook, kreeg ze direct 25 reacties en zat de eerste editie binnen no-time vol. “Het was meteen een succes met ook een opvallend gemengd gezelschap. Van mensen die met pensioen zijn tot singles en jonge stellen.”

Je hoeft geen keukenprins(es) te zijn
Er melden zich niet alleen culinaire fijnproevers aan voor de NDSM Dinners. “Het leuke is dat er mensen bij zitten die dol zijn op koken, en anderen die het gewoon leuk vinden om aan te schuiven en zelf geen keukenprinses zijn. Het hoeft niet super culinair te zijn, maar het is wel leuk om te zien dat mensen iets restaurant waardigs willen maken.”

Mooie plekjes op de werf af
Willemijn merkt aan het oplopende aantal volgers op Instagram en de website dat er interesse is. Daadwerkelijk aanmelden is voor sommige mensen nog een drempel. Willemijn hoopt dat het project vleugels gaat krijgen en er een echte community ontstaat. “Tot nu toe heb ik voornamelijk zelf gehost, maar het concept is er klaar voor om ook de eettafels te laten rouleren. Zodat we allemaal mooie plekken op de werf kunnen zien.”

Favoriet zonnig plekje
Overdag gaat Willemijn ook graag in haar eentje op pad. “Het ligt eraan in welke stemming ik ben. De laatste tijd vind ik Gentle coffee bij Door Open Space heel fijn. Daar valt in de ochtend lekker veel zon naar binnen. Maar in de zomer ga ik toch wel echt voor m’n eigen dakterras. Dan hoef ik nergens heen.”

Leven op de NDSM-werf is elke keer iets nieuws ontdekken! Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.