‘Op NDSM ga ik mijn plek wel vinden!’

Na 2,5 jaar uitkijken naar dit moment, is het voor de kopers tijd voor de oplevering van hun nieuwe woning in BinnenDok. In het gebouw aan de NDSM-straat woon je op loopafstand van de veerpont, de gezellige horeca en de jachthaven. 77 huishoudens trekken deze maand in hun nieuwe stulpje en wij kijken mee bij de sleuteloverdracht van drie kersverse werfbewoners.

Een van die bewoners is Manon, die haar woonplaats Heemstede verruilt voor de NDSM-werf. Heel wat anders, want ze woonde hiervoor in een karakteristiek oud huurpand. “Ik was op zoek naar iets anders dan mijn tijdelijke woning. Maar door de overspannen huizenmarkt was het lastig om iets te vinden dat aan mijn wensen voldeed. Een vriendin wees me op de nieuwbouwprojecten op NDSM, en het sprak me meteen aan. Ik kende de wijk al van mijn werk bij een woningbouwvereniging en had altijd al een zwak voor de charmes van Noord.”

Terug naar de hoofdstad
Over terugverhuizen naar Amsterdam heeft Manon wel even getwijfeld. Een aantal jaar geleden woonde ze in Amsterdam-West, maar daar zag ze de stad niet altijd op een positieve manier ontwikkelen. Toen ze ouder werd, kreeg ze minder zin in die drukte. “NDSM is uniek: het is Amsterdam, maar ook weer niet. Het rauwe en de haven maken het echt een bijzondere plek. Ook vind ik de mix van jonge en oude mensen heel tof. Op NDSM krijg ik een stukje anonimiteit en word ik niet overspoeld met toeristen.”

Eerste bezoekje
Het eerste bezoek aan NDSM was voor Manon meteen raak. Na een rondje over de werf zat ze vol energie. “Het was een gevoelskwestie. Ik dacht: hier ga ik m’n plek wel vinden! Ik viel voor het rauwe randje, net als in Berlijn, en ook het water en de uitweidmogelijkheden speelden mee. Het leeft gewoon!” Het gloednieuwe appartement ligt op de veertiende verdieping. Vanuit haar raam kijkt Manon prachtig uit over de haven. “Aan de ene kant wil ik graag dit uitzicht behouden,” benoemt ze . “Maar door de woningnood mag er nog best wel wat gebouwd worden. En de plannen die er nu liggen zijn gelukkig erg mooi. Ik krijg meteen zin om meer van de werf te ontdekken.”

 

We vetrekken naar de dertiende verdieping. Dit is vanaf vandaag de nieuwe woning van Allard en Bianca. Hiervoor woonden ze ook al in Amsterdam-Noord én op hoogte. Maar toen ze hoorden van BinnenDok – dichterbij de reuring en uitzicht over het water – waren ze meteen enthousiast. “In eerste instantie was alles al vol. Maar gelukkig kregen we later toch bericht dat we in aanmerking kwamen,” vertelt Bianca. Op het uitzicht hoeft het koppel gelukkig niet in te leveren. Dat was voor hen een vereiste. “Je ziet dat BinnenDok een stuk ruimer is opgezet dan ons vorige gebouw. De plafonds en de ramen zijn hoger, waardoor we op de dertiende verdieping geweldig uitzicht hebben. Het voelt gewoon heel licht en ruimtelijk. Ik zie mezelf al elke avond genieten van de lichten en de bootjes.”

Ongedwongen sfeer
Het uitzicht is niet het enige waar Allard en Bianca meteen enthousiast van werden. Samen met hun zoon gingen ze al regelmatig de horeca van NDSM af, zoals Loetje, Pllek en Cannibale Royale. “De sfeer is hier zo gezellig en onbevangen! NDSM is ongedwongen en heeft een heel gemêleerd publiek. Ik hoef zelf bijvoorbeeld niet per se naar een festival. Daar heb ik de leeftijd niet meer voor. Maar ik geniet wel van al die mensen.”

Leven op de NDSM-werf is elke keer iets nieuws ontdekken! Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.