Koninklijke onderscheiding voor Ruud van der Sluis

Ruud van der Sluis, een zeer bekend gezicht op NDSM, ontving op 26 april een koninklijke onderscheiding voor zijn werk bij Stichting NDSM-Herleeft. Ruud is niet alleen in het oprichtingsjaar van de werf geboren (in 1946), maar is ook opgegroeid mét de werf. Hier kwam hij als kind – illegaal – spelen en later, net als vele andere familieleden, ook werken. Van jongs af aan verzamelde hij items die iets met schepen, de werf, water en de haven te maken hadden. Op 55 jarige leeftijd heeft Ruud diezelfde passie weer nieuw leven ingeblazen. Dankzij oud-werknemers, het internet en een wekelijks bezoek aan de werf groeide zijn verzamelingscollectie opnieuw. Dit heeft geresulteerd in een website, vervolgens een projectgroep, welke in 2013 een stichting is geworden; Stichting NDSM-Herleeft, en een locatie op de werf.

De collectie
In ‘De Blauwdruk’ op de werf is van alles te zien uit de tijd dat de NDSM nog een bruisende scheepswerf was. Denk aan voorwerpen, zoals gereedschap, scheepsmodellen, drukwerk, documenten, persoonlijke bescheiden, personeelsinformatie, memorabilia, bouwtekeningen en foto’s. Ruud, of zijn collega’s, geven hier ook presentaties over aan scholen. Ben je nieuwsgierig geworden naar wat Ruud en zijn collega’s in de loop der jaren allemaal verzameld hebben? Of heb je zin in een goed gesprek over de werf? De Blauwdruk is op afspraak geopend en biedt ook rondleidingen over het oostelijk deel van het NDSM-terrein aan. Je kunt een afspraak maken door een mail te sturen naar Ans Barning, via ansbarning@kpnmail.nl of te bellen naar 06-58887273.

Een nieuw onderkomen
Niet alleen het koningshuis, maar ook wij zijn Ruud dankbaar voor zijn inzet en bijdrage aan het documenteren en behouden van de NDSM cultuurhistorie. We zijn daarom ook bezig met het vinden van een grotere en meer prominente locatie op de werf voor Stichting NDSM-Herleeft. Zodat meer buurtbewoners en algemeen geïnteresseerden de collectie kunnen bewonderen.

Workshop
Heb jij ook bijzondere herinneringen aan de NDSM van toen of nu? Op 3 juni, 8 & 15 juli nodigt kunstenaar Marius van Zandwijk alle buurtbewoners uit om die herinneringen in beeld te brengen en organiseert hier gratis teken- en schilderworkshops voor. Een gezellige middag voor buurtbewoners om elkaar te ontmoeten en samen een heerlijke lunch te nuttigen! De resulterende schilderijen zullen deel uitmaken van een kleine tentoonstelling. Voor materialen wordt gezorgd en teken- of schilderervaring is niet nodig. Wil jij ook bijdragen aan de cultuurhistorie van NDSM? Stuur voor deelname een mail naar: mvz_denhaag@hotmail.com.

Leven op de NDSM-werf is elke keer iets nieuws ontdekken! Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.