NDSM-WERF insider Robin neemt je mee in haar zomerervaring

De NDSM-werf krijgt steeds meer vorm. Letterlijk en figuurlijk. De makers maar ook zeker de ‘eerste’ bewoners krijgen dit mee. De buurtbewoners, ondernemers en bezoekers zorgen we voor dat speciale NDSM-gevoel. Vandaag stellen we je voor aan Robin van Dijk, NDSM-bewoner én stagiaire bij Stichting NDSM-werf.

Hé Robin, jij woont en werkt hier. Vertel eens.
Ja, klopt! Sinds het begin van dit jaar woon ik op NDSM in het Student Experience gebouw aan de tt. Vasumweg, vlak achter BinnenDok. En ik loop stage bij Stichting NDSM-werf.

Waarom ben je hier gaan wonen?
Ik woon sinds 2016 in Amsterdam, maar maakte vorig jaar een klein uitstapje naar Utrecht. Na een half jaar besefte ik dat ik deze stad te erg miste en ging ik weer op zoek naar een woning in Amsterdam. Via een vriendin hoorde ik dat er studentenwoningen werden gebouwd in Amsterdam Noord op de NDSM-werf. Ik heb me daarvoor ingeschreven en ik ben gelukkig ingeloot.

Had je bepaalde verwachtingen bij wonen in Noord of op de NDSM-werf?
De NDSM-werf stond al op mijn radar, omdat ik hier al zo lang kom en ik wist hoe de werf in elkaar stak. Toen ik hier een kans zag, heb ik die gelijk gegrepen. En mijn stage heeft hier meer aan bijgedragen. Zo heb ik tijdens mijn werk de buurt en de bewoners veel beter leren kennen. Er is voor mij een extra laagje aan kennis en betrokkenheid over de werf bijgekomen. Iedereen voelt hier een nieuwe ‘’relaxte’’ sfeer waardoor het hier tof is om te wonen en werken.

En waarom ben je hier ook gaan werken?
Dat is toevallig zo gelopen. Ik begin in september aan mijn master aan de Universiteit van Amsterdam, maar ik zat vanaf februari in een periode tussen twee opleidingen in. Ik wilde een culturele stage lopen en zag een vacature bij Stichting NDSM-werf. Zodoende kwam ik hier terecht en ik heb het ontzettend naar mijn zin!

Wat vind je van de ontwikkelingen op de NDSM-werf? En wat zie jij er graag bijkomen?
Ik ben zelf een beetje bevooroordeeld in deze kwestie, want ik woon zelf in een nieuwbouwproject. Naar mijn mening is stedelijke ontwikkeling goed, mits de identiteit van de plek waar het gebeurt in haar waarde wordt gelaten. Ik merk al best een verschil met hoe het hier ‘vroeger’ was en voelde, en hoe het hier was toen ik er begin dit jaar kwam wonen en hoe het nu is. Het gebied is volop in ontwikkeling.

Wat mij betreft hoeft er niks specifieks bij te komen op de NDSM-werf, zolang de weidsheid en ruimte (letterlijk en figuurlijk) maar niet weggaat, want dit maakt de plek zo uniek. De ruimte moet blijven voor alle verschillende soorten mensen die hier al jaren komen of in de toekomst zullen komen. Het zou zonde zijn als dit zou verdwijnen door de ontwikkelingen die hier plaatsvinden. Ik geloof ook dat er kansen liggen om dit juist meer mogelijk te maken of aan te sterken, ook met de stedelijke ontwikkeling van recente jaren.

Voor de meeste mensen is het nu zomervakantie. Wat doe jij in de zomer op de werf?
Ik kom al sinds mijn dertiende op de NDSM-werf. In eerste instantie alleen voor de IJ-Hallen, maar daarna ook om gewoon te chillen en uit te waaien. Als er een festivalletje is, ben ik daar zeker te vinden, maar helaas kan dat nu even niet. Als de zon schijnt trek ik graag met een kleedje de werf op. Ik ga dan altijd graag op de Y-Helling of bij het grasveld naast Café Noorderlicht zitten.

NDSM is echt mijn favoriete plekje van de stad. Je bent namelijk in de stad, maar ook weer niet, als je begrijpt wat ik bedoel.

Nog leuke zomertips?
Ja! Maak een heerlijke wandeling over het hele terrein. Het is echt leuk om de NDSM-werf een keer goed gezien te hebben. En het is gaaf om in elk hoekje van de werf inspirerende kunstwerken en kleine, verborgen pareltjes te ontdekken. Na zo’n wandeling kan je een kopje koffie halen bij een van de cafeetjes op de NDSM-werf en de load-out (het plein links naast Pllek) aflopen om vervolgens aan het water te zitten. Daar kun je lekker even genieten terwijl je over het water de bootjes en pontjes voorbij ziet varen.

HET CULTURELE PROGRAMMA

Leven op de NDSM-werf is elke keer iets nieuws ontdekken! Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.