Oud-buurtbewoner Jan bouwt aan Nautisch NDSM

De ene na de andere hijskraan verrijst op NDSM. Een teken dat de toekomst nabij is. Bouwen aan een nieuwe stadswijk doen we niet alleen. Samen met buurtbewoners, ondernemers en bezoekers zorgen we voor dat speciale NDSM-gevoel. Vandaag stellen we je voor aan Jan Roele, oud-bewoner van Tuindorp Oostzaan en Hoofd Uitvoerder van het woonproject Nautisch NDSM namens Kondor Wessels Amsterdam.

Jan, kun je iets over jezelf vertellen?
Zeker, mijn naam is Jan, 55 jaar oud en Hoofd Uitvoerder bij Konder Wessels Amsterdam. Ik ben ooit begonnen als timmerman, doorgegroeid naar uitvoerder en nu alweer zo’n 15 jaar Hoofd Uitvoerder.

Wat is jouw binding met de NDSM?
Ik ben geboren in de Jordaan, maar op mijn 21e ben ik met mijn verkering verhuisd naar Tuindorp Oostzaan, hier in Noord. Wij hebben 29 jaar lang vlakbij de NDSM gewoond en kinderen gekregen. Nu werk ik aan het prachtige project Nautisch NDSM.

Hoe was het om een gezin te starten in Tuindorp Oostzaan, nabij de voormalige scheepswerf?
Geweldig. Hier heb je het gevoel dat je onderdeel bent van de stad en de kinderen konden veilig en onbekommerd opgroeien. Je hebt de winkeltjes, het pierenbadje en opa en oma in de buurt. De kinderen zijn zo op school en er is sociale controle. Je houdt elkaar toch een beetje in de gaten. De kinderen zijn ook in Noord blijven wonen, een in Tuindorp, een in Buiksloterham.

De scheepswerf was een plek waar wij destijds niet graag kwamen. Het was groots, vies en afgesloten. Veel gekke bedrijven met gesloten deuren. Nu zijn we er regelmatig, vanwege de vele leuke restaurantjes en terrassen. Een goed stukje vlees lusten wij wel.

Je bent nu Hoofd Uitvoerder van Nautisch NDSM, wat houdt dat eigenlijk in?
Je kunt het zien als een echte managementrol. Ik word meestal vanaf de eerste paal tot en met oplevering ingezet om alles regelen. Tijd, geld en mensen. Je bent de continuïteit van het project aan het waarborgen. Dit doe je natuurlijk met het hele team. Iedereen krijgt een taak en dat bewaak je.

Wat vind je ervan om als oud-buurtbewoner te werken aan dit bijzondere plan aan het IJ?
Ik vind het ontzettend leuk, want je zet iets neer wat je overleeft. Je kunt ergens fietsen en realiseren; dit heb ik gemaakt. In het geval van Nautisch is het ook nog eens dichtbij huis. Vrienden en familie komen vaak even buurten. Dat is wel grappig.

Wat maakt dit project nou zo bijzonder?
De vorm van Nautisch NDSM vind ik leuk, de verschillende torentjes met verschillende hoogtes (en het uitzicht over het IJ). De echte uitschieter is de meest linker woontoren van bijna 60 meter. De hoogte, in combinatie met het feit dat daar middenhuur in wordt gerealiseerd, maakt het echt speciaal. Want dat heeft Amsterdam bijna niet. Met Nautisch NDSM voegen we echt iets toe, dit project heeft zo veel variëteit. Er komen koop- en huurwoningen, maar ook winkels, kantoren en parkeren. Je hebt een reden om echt terug te komen.

Jij werkt natuurlijk aan de bouw van woningen, maar wat mag er volgens jou niet ontbreken in dit gebied om er echt een woonwijk en stadsdistrict van te maken?
Persoonlijk zou ik hier ook een aantal speeltuinen willen terugzien. Ik weet alleen niet of de mensen die hier komen wonen al aan kinderen denken? Maar het tijdelijke voetbalveld wordt echt goed gebruikt. Speeltuinen voegen altijd leven toe.

BEKIJK NAUTISCH NDSM

Leven op de NDSM-werf is elke keer iets nieuws ontdekken! Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.