FAQ

DOWNLOADS

Wijk/ stadswerf

Wat wordt de sfeer van de NDSM-werf?

NDSM is een nieuwe gemengde creatieve stadswijk in Amsterdam-Noord waar gewoond, gewerkt, gestudeerd en gerecreëerd wordt. De sfeer van de wijk is een combinatie van historie (monumentale gebouwen van de voormalige scheepswerf NDSM), cultuur, horeca en stoere nieuwbouw. De ligging aan het IJ en jachthaven Amsterdam Marina zorgen voor een plezierige woonbeleving. Intussen zijn er circa 2.700 van de 5.000 woningen gebouwd en vind je er nieuwe wijk- en zorgvoorzieningen. Ook is er aandacht voor (groene) verblijfslocaties aan het water. Onder andere de NDSM-kade is een prettige plek voor ontmoeting. Ook stadsnatuur krijgt meer en meer de ruimte. Met de veerpont ben je in 15 minuten in het centrum van de stad.

Waar kan ik info vinden over de buurt en voorzieningen?

Op de website Leven op NDSM is meer informatie te vinden over de voorzieningen op de werf: www.levenopndsm.nl/leven

Hoe is de NDSM-werf bereikbaar (openbaar vervoer – vliegtuig – auto – fiets)?

De pont vaart elk kwartier tussen NDSM, Amsterdam Centraal en Pontsteiger/Houthavens. Sinds de opening van de Noord/Zuid metrolijn ben je binnen 5 minuten op Amsterdam Centraal en in 15 minuten op de Zuidas en bij de RAI Amsterdam. Heb je een reis naar het buitenland gepland, dan ben je via de A10 zo op de luchthaven. Schiphol Airport ligt op minder dan 20 kilometer van de NDSM-werf en is ook met het openbaar vervoer uitstekend bereikbaar.

Waar kan ik mijn auto parkeren?
 • Onder de binnentuin, op de begane grond, komt een kleinschalige parkeergarage met in totaal 30 parkeerplaatsen. De 30 parkeerplaatsen worden in eerste instantie te koop aangeboden aan de kopers van de 3- en 4-kamer appartementen. Wanneer deze optie niet wordt gelicht dan worden de parkeerplaatsen aan de kopers van de 2-kamerappartementen aangeboden.
 • De garage is bereikbaar via de Mt. Lincolnweg. Alle parkeerplekken worden (100%) voorbereid op elektrisch laden. Er wordt geen laadpaal geleverd bij de verkoop van de parkeerplaatsen. Ter voorbereiding worden mantelbuizen aangebracht zodat de koper in de toekomst zelf een laadpaal kan laten plaatsen.
 • Op dit moment zijn er diverse parkeerplaatsen aan de openbare weg en een parkeerterrein langs de Ms. van Riemsdijkweg / NDSM-straat waar je betaald kunt parkeren.
 • Eind 2023 opent een nieuwe openbare parkeergarage op loopafstand van NoordBaak en verdwijnt er meer straatparkeren. De parkeergarage wordt gerealiseerd aan de Ms. Oslofjordweg. Het parkeergebouw telt 525 openbare parkeerplaatsen en heeft de functie van een centrale parkeervoorziening voor de buurt. Op de website van de parkeeraanbieder Apcoa vind je meer informatie hoe je tezijnertijd een zwerfabonnement kunt aanschaffen in de nieuwe garage achter BinnenDok: https://bestellen.apcoa.nl/bestellen
Wanneer is NDSM als geheel af?

Naar verwachting is de NDSM-werf in 2032 gerealiseerd.

Welke voorzieningen staan er op het programma?
 • Op de website Leven op NDSM is meer informatie te vinden over de voorzieningen op de werf: https://levenopndsm.nl/leven.
 • Op het plot ten noorden van / naast NoordBaak (het huidige parkeerterrein naast de Hema) komt een nieuwe basisschool. Dit is een reeds bestaande basisschool uit Amsterdam Noord die verplaatst wordt naar de NDSM-werf. Volg de gemeentelijke website voor meer informatie.
Kan ik ook een boot ligplaats kopen of huren in Amsterdam Marina?

Amsterdam Marina verhuurt ligplaatsen voor boten van 7 – 30 meter op basis van beschikbaarheid. Meer informatie is te vinden op www.amsterdammarina.com

NoordBaak

Hoeveel woningen komen er totaal in NoordBaak?

In NoordBaak komen 207 appartementen (koop- en huurwoningen).

Wat voor soort woningen komen er in De Groote Kaap en De Kleine Kaap?

In beide woongebouwen luxe 2-, 3- en 4-kamer koopappartementen met woonoppervlakten vanaf 47 tot 89 m2.

Wat voor soort woningen komen er in de andere woongebouwen?

In de overige gebouwen komen huurwoningen in het sociale en middeldure huursegment. Vanaf 2025/2026 worden deze woningen aangeboden door woningstichting Lieven De Key.

Welke functies komen er op de begane grond van NoordBaak?
 • Op de begane grond van NoordBaak zijn commerciële voorzieningen gepland. De commerciële ruimten worden te koop aangeboden. Naar verwachting worden de ruimten eind 2025 opgeleverd.
 • Op de begane grond van de Kleine Kaap worden tevens twee horeca units gerealiseerd.
Hoe lang duurt de bouwtijd van NoordBaak?

De bouw van NoordBaak start in Q3 2023 (prognose). Naar verwachting worden alle gebouwen, de parkeergarage en de commerciële voorzieningen begin 2026 opgeleverd.

Wordt de binnentuin toegankelijk voor alle bewoners?

De binnentuin is straks toegankelijk én een verblijfsplek voor alle bewoners.

Hoe druk wordt het aan de waterzijde van NoordBaak?
 • NoordBaak heeft aan twee zijden water met de mogelijkheid om hier te recreëren.
 • De boardwalk voor de deur van NoordBaak wordt autoluw en alleen toegankelijk voor laden en lossen en nood- en hulpdiensten. De auto is te gast. De boardwalk is vrij toegankelijk voor wandelaars en fietsers.
Kan ik een bootje huren bij Amsterdam Marina?

Amsterdam Marina is gericht op de verhuur van ligplaatsen voor boten. Bij de Marina worden geen boten verhuurd.

Wie is de architect van NoordBaak?

De architect van NoordBaak is De Zwarte Hond. Visie van de architecten op NoordBaak is terug te vinden in het magazine.

Welke bouwer bouwt NoordBaak?

NoordBaak wordt gebouwd door Kondor Wessels Amsterdam (een onderdeel van VolkerWessels).

De Groote Kaap en De Kleine Kaap

Wat is het verschil tussen de appartementen in De Groote Kaap en De Kleine Kaap?
 • De Groote Kaap heeft acht woonverdiepingen met in totaal 56 luxe appartementen, 40 appartementen met direct zicht op het IJ. De architectuur van het gebouw is stoer, met rode baksteen. De woonoppervlakten variëren van 47 – 90 m2.
 • In De Kleine Kaap komen 15 luxe appartementen direct aan het water. Het gebouw wordt eveneens gebouwd met een rode bakstenen gevel en heeft drie woonverdiepingen. De woonoppervlakten variëren van 70 tot 72 m2.
 • Door het uitzicht op het IJ en Amsterdam Marina is de woonbeleving vanuit beide woongebouwen geweldig.
Voor welke doelgroep(en) zijn deze appartementen interessant?

Nieuwe bewoners van NoordBaak zoeken naar een gezonde, frisse en moderne stedelijke woon- en werklocatie. In de directe omgeving kun je (water)sporten en verantwoord recreëren.

Hoe duurzaam is het project / welk energielabel hebben de woningen?

NoordBaak kent een aantal duurzame ingrepen en is voorzien van een hybride WKO-installatie die zorgt voor (vloer)verwarming en koeling. Op de daken komen ca. 400 (!) zonnepanelen die energie leveren voor de algemene ruimten van de woongebouwen, de commerciële voorzieningen en de parkeergarage. De binnentuin is heel groen en zorgt voor de nodige verkoeling op warme dagen. De binnentuin, het verhoogde gedeelte boven de fietsenstalling en de sfeer van de kade aan het water stimuleren ontmoeting, voor groot en klein. De energielabels van de woningen van NoordBaak betreffen A+ en A++ labels.

Worden de appartementen opgeleverd met een keuken?

In de koopsom is een bedrag voor een keuken inclusief inbouwapparatuur opgenomen.

Worden de appartementen opgeleverd met een badkamer en toilet?

De appartementen worden opgeleverd met een complete moderne badkamer met sanitair.

Hoe is het parkeren geregeld voor De Groote Kaap en De Kleine Kaap?

Onder de binnentuin, op de begane grond komen circa 30 parkeerplaatsen. De in- en uitrit van deze parkeergarage ligt aan de Mt. Lincolnweg. Deze parkeerplaatsen zijn optioneel te koop. De 30 parkeerplaatsen worden in eerste instantie te koop aangeboden aan de kopers van de 3- en 4-kamer appartementen. Wanneer deze optie niet wordt gelicht dan worden de parkeerplaatsen aan de kopers van de 2-kamerappartementen aangeboden. De garage is bereikbaar via de Mt. Lincolnweg. Alle parkeerplekken worden (100%) voorbereid op elektrisch laden. Er wordt geen laadpaal geleverd bij de verkoop van de parkeerplaatsen. Ter voorbereiding worden mantelbuizen aangebracht zodat de koper in de toekomst zelf een laadpaal kan laten plaatsen.

Wat zijn de woonoppervlakten?

De woonoppervlakten in De Groote Kaap variëren van 47 – 89 m2. De woonoppervlakten in De Kleine Kaap variëren van 70 – 72 m2.

Zijn alle appartementen voorzien van balkons en / of terrassen?
 • Alle appartementen hebben een balkon of loggia aan de waterzijde / aan het IJ of aan de Mt. Lincolnweg.
 • Op de 1e en 4e verdieping van De Grote Kaap zijn grote doorgetrokken balkons toegepast om meer kwaliteit te leveren.
Kan ik ook een boot ligplaats kopen of huren voor de deur?

Amsterdam Marina verhuurt ligplaatsen voor boten van 7 – 30 meter op basis van beschikbaarheid. Meer informatie is te vinden op www.amsterdammarina.com

Is er verkoopdocumentatie beschikbaar?

Alle verkoopinformatie van de 71 koopappartementen plaatsen we op de website. Tevens verschijnt er in mei een magazine NoordBaak. Het magazine is straks ook in te zien op de website. Op basis van de verkoopdocumentatie kun je vanaf start verkoop je woningvoorkeuren doorgeven. Bij toewijzing van een appartement wordt een gesprek met de makelaar ingepland en ontvang je alle verkoopstukken van de woning inclusief een gedrukt exemplaar van het magazine.

Wat zijn de bijzonderheden van de 71 appartementen?

Alle appartementen worden duurzaam gebouwd en liggen op een fantastische plek aan het IJ in Amsterdam, direct aan de Amsterdam Marina. De appartementen zijn mooi afgewerkt en worden opgeleverd inclusief een keuken(cheque) en badkamer. Er is een (beperkte) mogelijkheid een parkeerplaats te kopen in de ondergelegen parkeergarage.

Wanneer gaan de woningen in verkoop?

De online verkoop van de 71 koopappartementen in De Groote Kaap en De Kleine Kaap is intussen afgelopen. Wil je alsnog in aanmerking komen voor een appartement in NoordBaak? Alle inschrijvingen die na 10 uur binnenkomen, komen op een reservelijst.

Welke makelaar verkoopt de woningen?

NoordBaak wordt verkocht door Hallie & Van Klooster Makelaardij uit Amsterdam. Zij zullen op afspraak gebruik maken van het verkoopkantoor in De Baanderij aan de NDSM-kade en vanuit hun eigen kantoor de verkoop begeleiden. 

Hallie & Van Klooster Makelaardij
Frederik Hendrikstraat 84
1052 HX Amsterdam
020 – 681 6716
noordbaak@hallie-vanklooster.nl

Hoe kom ik in aanmerking voor een appartement?

Alle belangstellenden kunnen zich aanmelden via een persoonlijk account op de website. Vanaf start verkoop kan worden ingeschreven met in totaal vijf bouwnummervoorkeuren. Inschrijven kan via: www.levenopndsm.nl/wonen/noordbaak

Wanneer worden de appartementen in De Groote Kaap en De Kleine Kaap opgeleverd?

De prognose voor oplevering van de 71 appartementen is Q1 2026.

Opleverniveau

Wat is de standaard hoogte van het plafond?

De standaard verdiepingshoogte is 2,70m.

Is een casco badkamer of keuken mogelijk?

In de optielijst is het mogelijk om ook te kiezen voor een casco keuken. Wanneer voor deze optie word gekozen dan worden (technische) aansluitpunten gerealiseerd conform de verkoopplattegrond. Het is niet mogelijk om voor een casco badkamer te kiezen. Meer informatie word vermeld in de optielijst.

Zijn er mogelijkheden om de woning naar eigen wens af te bouwen?

Iedere koper heeft na het tekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst en gesprek met de kopersbegeleider om de (on)mogelijkheden van eventuele aanpassingen aan de standaard plattegrond te bespreken.

Is er voorzien in zonwering of zijn deze als meerwerk te bestellen?

De Kleine Kaap is voorzien van zonwering voor het behalen van het energielabel. Voor De Grote Kaap is de zonwering een kopersoptie die terug komt in de optielijst.

Financiële zaken

Koop ik de woning met of zonder afkoop van de erfpachtcanon?
 • NoordBaak wordt gebouwd op erfpachtgrond (eeuwigdurende erfpacht). De koopsom van de 71 appartementen in NoordBaak is exclusief de afkoopsom voor de erfpacht. Dit houdt in dat je jaarlijks een geïndexeerde canon verschuldigd bent, aan de gemeente Amsterdam.
 • Het is tevens mogelijk om de erfpacht eeuwigdurend af te kopen. Als erfpachter betaal je alle termijnen in één keer vooruit (de afkoopsom is niet in de koopsom inbegrepen). De afkoop van de erfpacht is geen verplichting.
 • De volledige prijslijst voor NoordBaak vind je hier.
Wanneer moet ik mijn hypotheek rond hebben?

Voor het aanvragen van de hypotheek zijn circa 8 weken beschikbaar vanaf het moment van ondertekening van de koop-/aannemingsovereenkomst.

Kan ik mijn eigen notaris kiezen?

Het project heeft een vaste notaris. Voor NoordBaak is dat Notariskantoor Hartman LMH N.V. te Amsterdam.

Wat is bouwrente?

Bouwrente is de rente die verschuldigd is aan de aannemer over de kosten van de bouw van je appartement. Bijvoorbeeld de aankoop van de grond van de gemeente en de bouwmaterialen. Bouwrente kent verschillende vormen die fiscaal op verschillende manieren behandeld worden. De verkoopadviseurs kunnen dit verder toelichten.

Leven op de NDSM-werf is elke keer iets nieuws ontdekken! Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.